NIEUWE DOUANEPROCEDURES PER 1 JANUARI 2021

Als gevolg van Brexit worden per 1 januari 2021 bij Rotterdam Shortsea Terminals (RST) aanvullende douaneformaliteiten ingevoerd. Om congestie en vertragingen op en rond de Rotterdam City Terminal gate en bij de RST-truckbalie, barge- en raildesk te voorkomen, wijzigen per 1 januari 2021 onze toegangsprocedures.

Belangrijk! De nieuwe toegangsprocedures bij RST zijn niet alleen van toepassing op Brexit-gerelateerde lading, maar op alle containers die vergezeld gaan van een import- of exportaangifte. Onze toegangsprocedures zullen daarom veranderen voor zowel UK als alle andere niet-EU havens van bestemming, inclusief EVA-havens.

NIEUWE TOEGANGSPROCEDURES OP EEN RIJTJE

  1. Digitale voormelding van uw douanedocument aan onze terminal via Portbase:
  • Voor importlading: een correcte invoeraangifte moet digitaal worden voorgemeld aan onze terminal via de Portbase-service Melding Import Documentatie voor alle intermodale modaliteiten en verbindingen.
  • Voor exportlading: een correcte uitvoeraangifte moet digitaal worden voorgemeld aan onze terminal via de Portbase-service Melding Export Documentatie voor alle intermodale modaliteiten en verbindingen.
  1. Check Portbase voor vertrek naar RST en de Rotterdam City Terminal gate

Alleen correct voorgemelde lading kan de terminal op en af. Voordat u vertrekt, controleert u daarom in Portbase of het douanedocument correct bij onze terminal is voorgemeld. Deze check doet u (of uw transportplanner) digitaal via de Portbase-services Import Status en Track & Trace Export. Staan alle vinkjes op groen? Alleen dan pas vertrekt u naar onze terminal.

Let op! Als transporteur en binnenvaartondernemer kunt u de status van de vereiste douanedocumenten voor uw binnenvaart– en truckbezoeken ook eenvoudig controleren in de Portbase-service Melding Container Achterland.

Wees voorbereid: geen document, geen transport!

Als de douanedocumenten niet correct via Portbase zijn voorgemeld, wordt uw lading na 1 januari 2021 niet meer geaccepteerd en niet meer afgehandeld op onze terminal. Chauffeurs worden begeleid naar de uitgang van de Rotterdam City Terminal gate en zijn verplicht een parkeerplaats te vinden buiten het terrein van de City-terminal. Op een openbare parkeerplaats kunt u de douaneformaliteiten en/of de voormelding via Portbase alsnog in orde maken. Lees meer in de Get Ready for Brexit flyer die we uitdelen aan de chauffeurs bij RST en op www.getreadyforbrexit.eu.